Kulturna diplomatija kao činilac promene imidža Republike Srbije

Mentor Miodrag Šuvaković

Institucija Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija, 2019

Apstrakt
Predmet istraživanja disertacije odnosi se na kulturnu diplomatiju kao činioca u promeni imidža Republike Srbije u svetu. Međunarodni kulturni odnosi predstavljaju značajan segment ukupnih međunarodnih odnosa, pa se, u složenim društvenim okolnostima, postavlja pitanje kakva je njihova uloga za poboljšanje imidža Republike Srbije u svetu.
U okviru teorijskog dela rada, obrazložena su naučna saznanja o kulturnoj diplomatiji i o imidžu, analizirani oblici i subjekti međunarodne kulturne saradnje, nadležnosti državnih organa Republike Srbije u kulturnoj diplomatiji, interkulturni dijalog i saradnja, kulturno nasleđe Srbije u funkciji kulturne diplomatije, kao i uloga i značaj srpske dijaspore u kulturnoj diplomatiji. Kulturna politika, kao fundament kulturne diplomatije, sagledana je u kontekstu transnacionalnih kretanja u Evropi. Razmatrani su aspekti kulturnog identiteta, imidža i brendiranja Srbije, a takođe i uloga medijskog predstavljanja kulturnog identiteta u promeni imidža Srbije.
U empirijskom delu disertacije, analizirana je međunarodna kulturna saradnja Republike Srbije u periodu 2000-2015. godine - nosioci, sadržaji, učestalost kulturnih aktivnosti, kao i njihovi efekti u poboljšanju imidža Republike Srbije. Prikupljena su mišljenja srpskih i inostranih diplomata o pitanjima kulture diplomatije i o njenom uticaju na promenu imidža Srbije u svetu. Radi sagledavanja iste problematike, sakupljeni su i stavovi naših umetnika koji gostuju u inostranstvu - o inicijatorima gostovanja, sadržajima programa koji su predstavljeni u inostranstvu, načinu finansiranja, personalnom aspektu kulturne diplomatije, a naročito o efekatima gostovanja na promenu slike o Srbiji. U okviru prikaza rezultata istraživanja obavljeno je testiranje pojedinačnih, posebnih i opšte hipoteze i izneti su zaključci o rezultatima istraživanja, kao i preporuke za buduće inicijative i poduhvate.
U svim segmentima rada, utvrđeno je da je zajednička tačka oslonca poboljšanja imidža Srbije upravo država, koja mora da bude nosilac kulturne diplomatije i sprovodi kulurnu politiku u domenu međunarodnih odnosa. Za Srbiju, koja je oduvek bila i jeste u Evropi, ali koja na različite načine to mora da potvrdi, imperativ je organizovanje globalnije prezentacije srpske kulture u inostranstvu, da bi Srbija zasjala pred licem sveta.
Ključne reči Kulturna diplomatija, Država, Imidž, Srbija, Identitet, Međunarodna kulturna politika, Diplomata, Umetnik
Priložene datoteke

Preuzimanje citata:

BibTeX format
@phdthesis{Mujović Prajs-2019-phd,
  author = {Vjera Mujović Prajs}, 
  title  = {Kulturna diplomatija kao činilac promene imidža Republike Srbije},
  school = {Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija},
  year   = 2019
}
RefWorks Tagged format
RT Dissertation
A1 Vjera Mujović Prajs
T1 Kulturna diplomatija kao činilac promene imidža Republike Srbije
AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija
YR 2019
SF doctoral dissertation; research
Unapred formatirani prikaz citata
V. Mujović Prajs. (2019). Kulturna diplomatija kao činilac promene imidža Republike Srbije (Doctoral dissertation), Univerzitet Singidunum, Beograd