Koncept oznake geografskog porekla hrane u funkciji promocije kulturnog turizma

Izdanje: Kultura, nasleđe i razvoj turizma

DOI: 10.15308/Sitcon-2018-229-235

Oblast: Posebni aspekti razvoja kulturnog turizma

Stranice: 229-235

Apstrakt:
Tradicionalna i autentična hrana nekog podneblja kreira sliku o određenoj destinaciji čineći je na taj način prepoznatljivom u odnosu na druge lokalitete. Koncept oznake geografskog porekla pre svega predstavlja garanciju porekla i kvaliteta hrane koja potiče sa određenog područja, što je današnjem potrošaču veoma važno, a što su potvrdila i istraživanja. Gastronomsku sliku Srbije čine turističke destinacije sa ponudom autentičnih jela, čiji vrhunski kvalitet i jedinstvenost garantuju oznake geografskog porekla. Potencijal gastronomskog turizma u Srbiji postoji. Međutim, neophodno je da se na svim nivoima, od lokalnih zajednica do najviših instanci, uključe i motivišu svi oni koji se bave proizvodnjom hrane i turizmom. Dugoročnom strategijom omogućio bi se razvoj održivog turizma, napredovanje lokalnih zajednica, a samim tim dao bi se doprinos razvoju tržišne ekonomije Srbije.
Ključne reči: hrana, kvalitet, poreklo, tradicija, turizam
Priložene datoteke:
  • 229-235 ( veličina: 715,47 KB, broj pregleda: 1373 )

Preuzimanje citata:

BibTeX format
@article{article,
  author  = {N. Kilibarda, V. Mizdraković and I. Brdar}, 
  title   = {Koncept oznake geografskog porekla hrane u funkciji promocije kulturnog turizma},
  journal = {Kultura, nasleđe i razvoj turizma},
  year    = 2018,
  pages   = {229-235},
  doi     = {10.15308/Sitcon-2018-229-235}
}
RefWorks Tagged format
RT Conference Proceedings
A1 Nataša Kilibarda
A1 Vule Mizdraković
A1 Ivana Brdar
T1 Koncept oznake geografskog porekla hrane u funkciji promocije kulturnog turizma
AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija
YR 2018
NO doi: 10.15308/Sitcon-2018-229-235
Unapred formatirani prikaz citata
N. Kilibarda, V. Mizdraković and I. Brdar, Koncept oznake geografskog porekla hrane u funkciji promocije kulturnog turizma, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2018, doi:10.15308/Sitcon-2018-229-235