Koncept oznake geografskog porekla hrane u funkciji promocije kulturnog turizma
Koncept oznake geografskog porekla hrane u funkciji promocije kulturnog turizma
Autori:
Izdanje: Kultura, nasleđe i razvoj turizma
DOI: 10.15308/Sitcon-2018-229-235
Oblast: Posebni aspekti razvoja kulturnog turizma
Stranice: 229-235
Apstrakt:
Tradicionalna i autentična hrana nekog podneblja kreira sliku o određenoj destinaciji čineći je na taj način prepoznatljivom u odnosu na druge lokalitete. Koncept oznake geografskog porekla pre svega predstavlja garanciju porekla i kvaliteta hrane koja potiče sa određenog područja, što je današnjem potrošaču veoma važno, a što su potvrdila i istraživanja. Gastronomsku sliku Srbije čine turističke destinacije sa ponudom autentičnih jela, čiji vrhunski kvalitet i jedinstvenost garantuju oznake geografskog porekla. Potencijal gastronomskog turizma u Srbiji postoji. Međutim, neophodno je da se na svim nivoima, od lokalnih zajednica do najviših instanci, uključe i motivišu svi oni koji se bave proizvodnjom hrane i turizmom. Dugoročnom strategijom omogućio bi se razvoj održivog turizma, napredovanje lokalnih zajednica, a samim tim dao bi se doprinos razvoju tržišne ekonomije Srbije.
Ključne reči: hrana, kvalitet, poreklo, tradicija, turizam
Priložene datoteke:
- 229-235 ( veličina: 715,47 KB, broj pregleda: 1504 )
Zahvaljujemo se što ste preuzeli publikaciju sa portala Singipedia.
Ukoliko želite da se prijavite za obaveštenja o sadržajima iz oblasti ove publikacije, možete nam ostaviti adresu svoje elektronske pošte.
Preuzimanje citata:
BibTeX format
RefWorks Tagged format
Unapred formatirani prikaz citata
BibTeX format
@article{article, author = {N. Kilibarda, V. Mizdraković and I. Brdar}, title = {Koncept oznake geografskog porekla hrane u funkciji promocije kulturnog turizma}, journal = {Kultura, nasleđe i razvoj turizma}, year = 2018, pages = {229-235}, doi = {10.15308/Sitcon-2018-229-235} }
RT Conference Proceedings A1 Nataša Kilibarda A1 Vule Mizdraković A1 Ivana Brdar T1 Koncept oznake geografskog porekla hrane u funkciji promocije kulturnog turizma AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija YR 2018 NO doi: 10.15308/Sitcon-2018-229-235
N. Kilibarda, V. Mizdraković and I. Brdar, Koncept oznake geografskog porekla hrane u funkciji promocije kulturnog turizma, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2018, doi:10.15308/Sitcon-2018-229-235