Gastronomske manifestacije kao deo turističke ponude nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije
Gastronomske manifestacije kao deo turističke ponude nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije
Autori:
Izdanje: Kultura, nasleđe i razvoj turizma
DOI: 10.15308/Sitcon-2018-221-228
Oblast: Posebni aspekti razvoja kulturnog turizma
Stranice: 221-228
Apstrakt:
Kultura ishrane u Srbiji, gastronomija - tradicionalna jela i načini njihove pripreme (tradicionalne tehnologije), kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa, karakterišu se brojnim specifičnostima. Te specifičnosti i raznolikosti postoje zahvaljujući multietničnosti stanovništva Srbije, kao i njenoj burnoj istoriji, što doprinosi kreiranju veoma živopisne kulturne slike kao dela turističke ponude. Gastronomski specijaliteti iz različitih krajeva naše zemlje najčešće se prezentuju kroz gastronomske manifestacije. Zvaničan broj manifestacija ove vrste, prema podacima Turističke organizacije Srbije je 73, iako je taj broj u stvarnosti, verovatno veći. U broju organizovanih gastronomskih manifestacija prednjači region Vojvodine. Budući da su gastronomske manifestacije zapravo spoj tradicije i savremenih trendova, one imaju potencijal da budu jedinstvena i atraktivna turistička ponuda jedne destinacije. U ovom radu analizirane su gastronomske manifestacije kao deo kulturnog nasleđa Srbije. U radu je ukazano na broj gastronomskih manifestacija, njihovu teritorijalnu raspodelu kao i na mogućnosti za razvoj kulturnog turizma uz oslanjanje na nematerijalni deo kulturnog nasleđa Srbije, hranu, gastronomiju i gastronomske manifestacije.
Ključne reči: turizam, kultura, hrana, manifestacije, nematerijalno kulturno nasleđe
Priložene datoteke:
- 221-228 ( veličina: 720,76 KB, broj pregleda: 2870 )
Zahvaljujemo se što ste preuzeli publikaciju sa portala Singipedia.
Ukoliko želite da se prijavite za obaveštenja o sadržajima iz oblasti ove publikacije, možete nam ostaviti adresu svoje elektronske pošte.
Preuzimanje citata:
BibTeX format
RefWorks Tagged format
Unapred formatirani prikaz citata
BibTeX format
@article{article, author = {N. Kilibarda, D. Pavlović, D. Borovčanin and I. Brdar}, title = {Gastronomske manifestacije kao deo turističke ponude nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije}, journal = {Kultura, nasleđe i razvoj turizma}, year = 2018, pages = {221-228}, doi = {10.15308/Sitcon-2018-221-228} }
RT Conference Proceedings A1 Nataša Kilibarda A1 Danijel Pavlović A1 Dušan Borovčanin A1 Ivana Brdar T1 Gastronomske manifestacije kao deo turističke ponude nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija YR 2018 NO doi: 10.15308/Sitcon-2018-221-228
N. Kilibarda, D. Pavlović, D. Borovčanin and I. Brdar, Gastronomske manifestacije kao deo turističke ponude nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2018, doi:10.15308/Sitcon-2018-221-228