Gastronomske manifestacije kao deo turističke ponude nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

Izdanje: Kultura, nasleđe i razvoj turizma

DOI: 10.15308/Sitcon-2018-221-228

Oblast: Posebni aspekti razvoja kulturnog turizma

Stranice: 221-228

Apstrakt:
Kultura ishrane u Srbiji, gastronomija - tradicionalna jela i načini njihove pripreme (tradicionalne tehnologije), kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa, karakterišu se brojnim specifičnostima. Te specifičnosti i raznolikosti postoje zahvaljujući multietničnosti stanovništva Srbije, kao i njenoj burnoj istoriji, što doprinosi kreiranju veoma živopisne kulturne slike kao dela turističke ponude. Gastronomski specijaliteti iz različitih krajeva naše zemlje najčešće se prezentuju kroz gastronomske manifestacije. Zvaničan broj manifestacija ove vrste, prema podacima Turističke organizacije Srbije je 73, iako je taj broj u stvarnosti, verovatno veći. U broju organizovanih gastronomskih manifestacija prednjači region Vojvodine. Budući da su gastronomske manifestacije zapravo spoj tradicije i savremenih trendova, one imaju potencijal da budu jedinstvena i atraktivna turistička ponuda jedne destinacije. U ovom radu analizirane su gastronomske manifestacije kao deo kulturnog nasleđa Srbije. U radu je ukazano na broj gastronomskih manifestacija, njihovu teritorijalnu raspodelu kao i na mogućnosti za razvoj kulturnog turizma uz oslanjanje na nematerijalni deo kulturnog nasleđa Srbije, hranu, gastronomiju i gastronomske manifestacije.
Ključne reči: turizam, kultura, hrana, manifestacije, nematerijalno kulturno nasleđe
Priložene datoteke:
  • 221-228 ( veličina: 720,76 KB, broj pregleda: 2855 )

Preuzimanje citata:

BibTeX format
@article{article,
  author  = {N. Kilibarda, D. Pavlović, D. Borovčanin and I. Brdar}, 
  title   = {Gastronomske manifestacije kao deo turističke ponude nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije},
  journal = {Kultura, nasleđe i razvoj turizma},
  year    = 2018,
  pages   = {221-228},
  doi     = {10.15308/Sitcon-2018-221-228}
}
RefWorks Tagged format
RT Conference Proceedings
A1 Nataša Kilibarda
A1 Danijel Pavlović
A1 Dušan Borovčanin
A1 Ivana Brdar
T1 Gastronomske manifestacije kao deo turističke ponude nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije
AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija
YR 2018
NO doi: 10.15308/Sitcon-2018-221-228
Unapred formatirani prikaz citata
N. Kilibarda, D. Pavlović, D. Borovčanin and I. Brdar, Gastronomske manifestacije kao deo turističke ponude nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2018, doi:10.15308/Sitcon-2018-221-228