Izmene u zakonodavstvu Republike Srbije i borba protiv visokotehnološkog kriminala

Izdanje: Naučno stručno savetovanje Ziteh 2010

Apstrakt:
Prepoznajući potrebu saradnje između država i privatnih privrednih subjekata u borbi protiv visokotehnološkog kriminala i potrebu zaštite legitimnih interesa u korišćenju i razvoju informacione tehnologije, Narodna skupština Republike Srbije je početkom 2009. godine posebnim zakonima ratifikovala Konvenciju Saveta Evrope o visokotehnološkom kriminalu i Dodatni protokol uz tu Konvenciju, koji se odnosi na inkriminaciju dela rasističke i ksenofobične prirode izvršenih preko kompjuterskih sistema, nakon čega su bitno inovorani i drugi važnii propisi iz ove oblasti: Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Zakonik o krivičnom postupku i Krivični zakonik. Polazeći od toga, u radu je analiziran katalog inkriminacija kojima se u Republici Srbiji suzbijaju takvi oblici kriminaliteta, kao i tekuće reforme specijalizovanih državnih organa u izmenjenom legislativnom i društvenom okruženju Republike Srbije.Ukazano je i na neke od postojećih i predstojećih problema u vezi sa otkrivanjem i dokazivanjem kompjuterskog kriminala.
Ključne reči: Konvencija Saveta Evrope o visokotehnološkom kriminalu, kompjuterski kriminal, policija, krivično pravo, krivični postupak, računarski sistemi, računarski podatak, digitalni dokazi.
Priložene datoteke:

Preuzimanje citata:

BibTeX format
@article{article,
  author  = {M. Milošević and �. Nikolić}, 
  title   = {Izmene u zakonodavstvu Republike Srbije i borba protiv visokotehnološkog kriminala},
  journal = {Naučno stručno savetovanje Ziteh 2010},
  year    = 2010}
RefWorks Tagged format
RT Conference Proceedings
A1 Milan Milošević
A1 Željko Nikolić
T1 Izmene u zakonodavstvu Republike Srbije i borba protiv visokotehnološkog kriminala
AD Naučno stručno savetovanje ZITEH, Beograd, Srbija
YR 2010
Unapred formatirani prikaz citata
M. Milošević and . Nikolić, Izmene u zakonodavstvu Republike Srbije i borba protiv visokotehnološkog kriminala, Naučno stručno savetovanje ZITEH, 2010