Automatizacija procesa obrade podataka i objave oglasa 3D štampe

Mentor: prof. dr Marko Šarac

Institucija: Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija, 2022

Apstrakt:
Firme, korporacije i ostali tipovi uspešnih biznisa su uvek težili standardizaciji što više procesa radi ubrzanja izvršenja svakodnevnih poslova. Ona omogućava i dodatno olakšava pronalazak i obuku radnika, dodelu adekvatnih resursa, merenje učinka, kao i poveću uštedu svakom biznisu ili pojedincu koji je prisvoji. Prvobitna analiza procesa koji se odvijaju tokom rada i kasnija standardizacija njih je kritična za potpunu automatizaciju primenom mašina, programa i ostalih izvora funkcija za istu. Automatizacija je primena mašina na zadatke koju su nekad obavljala ljudska bića ili na zadatke koje bi inače bili nemogući. (Groover, n.d.)
U ovom radu razrađujemo potpunu standardizaciju i automatizaciju celokupnog procesa prikupljanja potrebnih datoteka i informacija vezano za modele 3D štampe pretežno sa sajta “Thingiverse”, njihovu izradu, kao i objavu oglasa pojedinačnih modela na internet sajtove za prodaju, specifično sajt “KupujemProdajem” koji težinski spada u Consumer-To-Consumer tip prodaje. Dodatno razrađujemo i pribavljanje podataka i informacija o samim proizvodima, kupcima i kupoprodajom radi moguće kasnije analize.
Cilj rešavanja pomenutog problema jeste ubrzanje i umanjivanje ili potpuno uklanjanje potrebe za ljudskim inputom tokom izvršavanja inače sporog ili repetitivnog procesa, kao i pribavka velike količine podataka radi efikasnog praćenja statistike i lakše analize radi kasnije optimizacije i nivelisanja rizika prodaje. Dalje gledano, tražimo modularno i skalabilno rešenje koje bi lakom kasnijom doradom moglo biti primenjeno na više različitih medija prodaje i omogućava pribavljanje i obradu 3D modela i njihovih informacija sa različitih sajtova koji nude tu uslugu.
Radi realizacije prethodno napomenutog, koristićemo tehnologije iz oblasti frontend-a, backend-a, i baza podataka radi izgradnje našeg ekosistema. Približnije, što se tiče samog softvera za automatizaciju, koristićemo programski jezik Python radi lake modularizacije, skriptinga i primena raznolikih biblioteka potrebne za uspešnu izradnju našeg zadatog posla. Za skladištenje pribavljenih i obrađenih podataka koristićemo MySQL pokrenut preko lokalnog servera. Za pristup, pregled i izmene nad našim upisanim podacima izgradićemo web portal koristeći frontend tehnologije HTML5, CSS3 i Javascript sa integracijom backend dela koji pretežno služi i za samu komunikaciju sa našom bazom podataka, PHP. Naš portal će biti host-ovan na Apache lokalnom serveru uz obavezan algoritam logovanja korisničkim parametrima radi dodatne mere zaštite informacija i strukture podataka.
Ključne reči: automatizacija, obradata, podaci, 3d, štampa
Priložene datoteke:

Preuzimanje citata:

BibTeX format
@misc{misc,
  author = {Pavle Kuzmanović}, 
  title  = {Automatizacija procesa obrade podataka i objave oglasa 3D štampe},
  school = {Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija},
  year   = 2022
}
RefWorks Tagged format
RT Dissertation
A1 Pavle Kuzmanović
T1 Automatizacija procesa obrade podataka i objave oglasa 3D štampe
AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija
YR 2022
SF bechelor thesis; report
Unapred formatirani prikaz citata
P. Kuzmanović. (2022). Automatizacija procesa obrade podataka i objave oglasa 3D štampe (Bechelor's thesis), Univerzitet Singidunum, Beograd