Sorbciona svojstva ljuski jaja u procesu eliminisanja olova i kadmijuma iz slatke vode

Kandidat

Mentor Gordana Dražić

Institucija Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija, 2019

Apstrakt
Radna tema ove doktorske disertacija je ispitivanje mogućnosti korišćenja otpadne biomase, u vidu sinterovane ljuske jajeta za adsorpciju jona metala olova Pb(II) i kadmijuma Cd(II) iz vodenih rastvora.
U ovom radu izvršena su brojna testiranja i sprovedeni su različiti adsorpcioni eksperimenti:
Pripremljena je ljuska jajeta kao efektivnog i jeftinog adsorbenta za uklanjanje jona olova i kadmijuma iz vodenih rastvora, žarenjem prethodno očišćene i usitnjene ljuske kokošijih jaja, na 900oC.
Proučavani su eksperimentalni uslovi pri kojima se odigrava adsorpcioni process i definisani su optimalni uslovi, pri kojima je količina adsorbovanih jona metala najviša. Optimalne uslove čine: polazna koncetracija jona teških metala od 5 mg/L, kiselost rastvora podešena na pH=6, masa primenjenog biosorbenta 4 mg/L, vreme kontakta – 60 min i temperatura pri kojoj se izvodi adsorpcija - 40°C.
Kinetička studija ispitanog adsorpcionog procesa pokazala je mogućnost korišćenja ljuske jajeta kao prirodnog adsorbensa, koji je visoko efikasan u procesu uklanjanja jona olova i kadmijuma iz vodenih rastvora.
Rezultati su ukazali da je mogućaponovna upotreba ljuske jajeta u drugom (narednom) adsorpcionom procesu; rezultati termodinamičih studija pokazali suna osnovu visoke vrednosti standardne entalpije (ΔH0), da se radi o fizičkom tipu adsorpcije.
Eksperimentalni rezultati upućuju na visok intenzitet adsorpcije i stepen interakcije izmeđuadsorbata (jona olova i kadmijuma) i biosorbenta (ljuske jajeta) tokom adsorpcionog procesa, što je utvrđeno primenom Langmirovog i Frondlihovog adsorpiconog modela. U ispitivanom adsorpiconom sistemu, Langmirov model bolje opisuje dobijene eksperimentalne rezultate.
Ključne reči adsorpcija, ljuska jajeta, joni Cd2+, joni Pb2+.
Priložene datoteke

Preuzimanje citata:

BibTeX format
@phdthesis{Ahmed-2019-phd,
  author = {Samia Ahmed}, 
  title  = {Sorbciona svojstva ljuski jaja u procesu eliminisanja olova i kadmijuma iz slatke vode},
  school = {Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija},
  year   = 2019
}
RefWorks Tagged format
RT Dissertation
A1 Samia Ahmed
T1 Sorbciona svojstva ljuski jaja u procesu eliminisanja olova i kadmijuma iz slatke vode
AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija
YR 2019
SF doctoral dissertation; research
Unapred formatirani prikaz citata
S. Ahmed. (2019). Sorbciona svojstva ljuski jaja u procesu eliminisanja olova i kadmijuma iz slatke vode (Doctoral dissertation), Univerzitet Singidunum, Beograd