Identifikacija gastronomskih resursa kao dela kulturnog nasleđa u razradi koncepta održivog razvoja Vojvodine

Izdanje: Kultura, nasleđe i razvoj turizma

DOI: 10.15308/Sitcon-2018-186-192

Oblast: Posebni aspekti razvoja kulturnog turizma

Stranice: 186-192

Apstrakt:
Turistička delatnost u severnoj pokrajini Republike Srbije beleži trend rasta. Njen razvoj se uglavnom sagledava po ostvarenom broju noćenja dok je učešće pojedinih subjekata koji sudeluju u kreiranju turističkog proizvoda kao što je lokalna poljoprivreda i restoraterstvo su manje vidljivi. To uslovljava da zajednica i nadležni državni subjekti svojim delovanjem nedovoljno podstiču proizvodnju i upotrebu lokalne hrane, iako ona predstavlja oblik kulturnog kapitala i resurs ekonomsko-socijalnog razvoja. Mesto istraživanja je AP Vojvodina. Predmet rada je lokalna hrana u turističkoj ponudi regiona. Zadatak rada je da se primenom Rinaldijevog modela utvrdi da li postoje svi aspekti identiteta lokalne hrane u zajednici koji su značajni za kreiranje koncepta održivog turizma. Cilj rada je da se sa identifikacijom postojećih gastronomskih resursa sagleda i istakne njihov potencijal kao i značaj u razvoju regiona. Istraživanje je pokazalo da Vojvodina poseduje sva četiri identifikovana lokalna resursa ali da se oni u cilju razvoja turizma nedovoljno koriste. Razrada koncepta održivog turizma nije dovoljno prepoznata u razvoju regiona.
Ključne reči: lokalna hrana, identifikacija resursa, održivi turizam
Priložene datoteke:
  • 186-192 ( veličina: 719,31 KB, broj pregleda: 934 )

Preuzimanje citata:

BibTeX format
@article{article,
  author  = {D. Tešanović, M. Banjac, B. Kalenjuk and P. Tošić}, 
  title   = {Identifikacija gastronomskih resursa kao dela kulturnog nasleđa u razradi koncepta održivog razvoja Vojvodine},
  journal = {Kultura, nasleđe i razvoj turizma},
  year    = 2018,
  pages   = {186-192},
  doi     = {10.15308/Sitcon-2018-186-192}
}
RefWorks Tagged format
RT Conference Proceedings
A1 Dragan Tešanović
A1 Maja Banjac
A1 Bojana Kalenjuk
A1 Predrag Tošić
T1 Identifikacija gastronomskih resursa kao dela kulturnog nasleđa u razradi koncepta održivog razvoja Vojvodine
AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija
YR 2018
NO doi: 10.15308/Sitcon-2018-186-192
Unapred formatirani prikaz citata
D. Tešanović, M. Banjac, B. Kalenjuk and P. Tošić, Identifikacija gastronomskih resursa kao dela kulturnog nasleđa u razradi koncepta održivog razvoja Vojvodine, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2018, doi:10.15308/Sitcon-2018-186-192