Identifikacija gastronomskih resursa kao dela kulturnog nasleđa u razradi koncepta održivog razvoja Vojvodine
Identifikacija gastronomskih resursa kao dela kulturnog nasleđa u razradi koncepta održivog razvoja Vojvodine
Autori:
Izdanje: Kultura, nasleđe i razvoj turizma
DOI: 10.15308/Sitcon-2018-186-192
Oblast: Posebni aspekti razvoja kulturnog turizma
Stranice: 186-192
Apstrakt:
Turistička delatnost u severnoj pokrajini Republike Srbije beleži trend rasta. Njen razvoj se uglavnom sagledava po ostvarenom broju noćenja dok je učešće pojedinih subjekata koji sudeluju u kreiranju turističkog proizvoda kao što je lokalna poljoprivreda i restoraterstvo su manje vidljivi. To uslovljava da zajednica i nadležni državni subjekti svojim delovanjem nedovoljno podstiču proizvodnju i upotrebu lokalne hrane, iako ona predstavlja oblik kulturnog kapitala i resurs ekonomsko-socijalnog razvoja. Mesto istraživanja je AP Vojvodina. Predmet rada je lokalna hrana u turističkoj ponudi regiona. Zadatak rada je da se primenom Rinaldijevog modela utvrdi da li postoje svi aspekti identiteta lokalne hrane u zajednici koji su značajni za kreiranje koncepta održivog turizma. Cilj rada je da se sa identifikacijom postojećih gastronomskih resursa sagleda i istakne njihov potencijal kao i značaj u razvoju regiona. Istraživanje je pokazalo da Vojvodina poseduje sva četiri identifikovana lokalna resursa ali da se oni u cilju razvoja turizma nedovoljno koriste. Razrada koncepta održivog turizma nije dovoljno prepoznata u razvoju regiona.
Ključne reči: lokalna hrana, identifikacija resursa, održivi turizam
Priložene datoteke:
- 186-192 ( veličina: 719,31 KB, broj pregleda: 934 )
Zahvaljujemo se što ste preuzeli publikaciju sa portala Singipedia.
Ukoliko želite da se prijavite za obaveštenja o sadržajima iz oblasti ove publikacije, možete nam ostaviti adresu svoje elektronske pošte.
Preuzimanje citata:
BibTeX format
RefWorks Tagged format
Unapred formatirani prikaz citata
BibTeX format
@article{article, author = {D. Tešanović, M. Banjac, B. Kalenjuk and P. Tošić}, title = {Identifikacija gastronomskih resursa kao dela kulturnog nasleđa u razradi koncepta održivog razvoja Vojvodine}, journal = {Kultura, nasleđe i razvoj turizma}, year = 2018, pages = {186-192}, doi = {10.15308/Sitcon-2018-186-192} }
RT Conference Proceedings A1 Dragan Tešanović A1 Maja Banjac A1 Bojana Kalenjuk A1 Predrag Tošić T1 Identifikacija gastronomskih resursa kao dela kulturnog nasleđa u razradi koncepta održivog razvoja Vojvodine AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija YR 2018 NO doi: 10.15308/Sitcon-2018-186-192
D. Tešanović, M. Banjac, B. Kalenjuk and P. Tošić, Identifikacija gastronomskih resursa kao dela kulturnog nasleđa u razradi koncepta održivog razvoja Vojvodine, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2018, doi:10.15308/Sitcon-2018-186-192