Očuvanost autentične gastronomije vojvođanskih Slovaka u cilju razvoja turizma

Izdanje: Kultura, nasleđe i razvoj turizma

DOI: 10.15308/Sitcon-2018-289-295

Oblast: Kulturne vrednosti – raznolikost i nasleđe u turizmu

Stranice: 289-295

Apstrakt:
Istorijska dešavanja na teritoriji Vojvodine i struktura stanovništva u mnogome su doprineli formiranju gastronomskog identiteta ovog regiona. Vojvodina predstavlja multikulturalno područje koje naseljava preko trideset nacionalnih manjina. Prema popisu stanovništva posle Mađara, Slovaci predstavljaju drugu po brojnosti etničku grupu u Vojvodini. Gastronomija Slovaka ruralnih područja (kao nematerijalno kulturno nasleđe) je prepoznata kao važan resurs razvoja lokalne zajednice kroz sve oblike turizma, ali posebno kroz razvoj gastronomskog turizam. Iz tog razloga mesto istraživanja u radu su ruralna područja Vojvodine koja naseljavaju Slovaci. Zadatak rada je da dođe do saznanja u kojoj meri stanovnici vojvođanskih sela neguju identitet i autentičnosti svoje kuhinje, kroz proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i pripremu jela. Cilj istraživanje je da se ispita da li slovačko stanovništvo valorizuje svoje kulturno gastronomsko nasleđe, koje može biti iskorišćeno u cilju razvoja turizma regiona. Istraživanje je sprovedeno anketiranjem lokanog stanovništva putem struktuiranog upitnika. Dobijeni podaci su statistički obrađeni. Istraživanje je pokazalo da vojvođanski Slovaci unutar ruralnih područja neguju svoju gastronomsku kulturu i tradiciju kroz proizvodnju određenih grupa poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i pripremu različitih autentičnih specijaliteta. Autentična hrana kao ključni segment u razvoju turizma u analiziranim vojvođanskim područjima u potpunosti se može iskoristiti za razvoj turizma.
Ključne reči: hrana, ishrana, Slovaci, ruralna područja, turizam hrane
Priložene datoteke:
  • 289-295 ( veličina: 1,02 MB, broj pregleda: 1116 )

Preuzimanje citata:

BibTeX format
@article{article,
  author  = {B. Kalenjuk, M. Banjac, B. Đerčan and B. Cvetković}, 
  title   = {Očuvanost autentične gastronomije vojvođanskih Slovaka u cilju razvoja turizma},
  journal = {Kultura, nasleđe i razvoj turizma},
  year    = 2018,
  pages   = {289-295},
  doi     = {10.15308/Sitcon-2018-289-295}
}
RefWorks Tagged format
RT Conference Proceedings
A1 Bojana Kalenjuk
A1 Maja Banjac
A1 Bojan Đerčan
A1 Biljana  Cvetković
T1 Očuvanost autentične gastronomije vojvođanskih Slovaka u cilju razvoja turizma
AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija
YR 2018
NO doi: 10.15308/Sitcon-2018-289-295
Unapred formatirani prikaz citata
B. Kalenjuk, M. Banjac, B. Đerčan and B. Cvetković, Očuvanost autentične gastronomije vojvođanskih Slovaka u cilju razvoja turizma, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2018, doi:10.15308/Sitcon-2018-289-295