Očuvanost autentične gastronomije vojvođanskih Slovaka u cilju razvoja turizma
Očuvanost autentične gastronomije vojvođanskih Slovaka u cilju razvoja turizma
Autori:
Izdanje: Kultura, nasleđe i razvoj turizma
DOI: 10.15308/Sitcon-2018-289-295
Oblast: Kulturne vrednosti – raznolikost i nasleđe u turizmu
Stranice: 289-295
Apstrakt:
Istorijska dešavanja na teritoriji Vojvodine i struktura stanovništva u mnogome su doprineli formiranju gastronomskog identiteta ovog regiona. Vojvodina predstavlja multikulturalno područje koje naseljava preko trideset nacionalnih manjina. Prema popisu stanovništva posle Mađara, Slovaci predstavljaju drugu po brojnosti etničku grupu u Vojvodini. Gastronomija Slovaka ruralnih područja (kao nematerijalno kulturno nasleđe) je prepoznata kao važan resurs razvoja lokalne zajednice kroz sve oblike turizma, ali posebno kroz razvoj gastronomskog turizam. Iz tog razloga mesto istraživanja u radu su ruralna područja Vojvodine koja naseljavaju Slovaci. Zadatak rada je da dođe do saznanja u kojoj meri stanovnici vojvođanskih sela neguju identitet i autentičnosti svoje kuhinje, kroz proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i pripremu jela. Cilj istraživanje je da se ispita da li slovačko stanovništvo valorizuje svoje kulturno gastronomsko nasleđe, koje može biti iskorišćeno u cilju razvoja turizma regiona. Istraživanje je sprovedeno anketiranjem lokanog stanovništva putem struktuiranog upitnika. Dobijeni podaci su statistički obrađeni. Istraživanje je pokazalo da vojvođanski Slovaci unutar ruralnih područja neguju svoju gastronomsku kulturu i tradiciju kroz proizvodnju određenih grupa poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i pripremu različitih autentičnih specijaliteta. Autentična hrana kao ključni segment u razvoju turizma u analiziranim vojvođanskim područjima u potpunosti se može iskoristiti za razvoj turizma.
Ključne reči: hrana, ishrana, Slovaci, ruralna područja, turizam hrane
Priložene datoteke:
- 289-295 ( veličina: 1,02 MB, broj pregleda: 1116 )
Zahvaljujemo se što ste preuzeli publikaciju sa portala Singipedia.
Ukoliko želite da se prijavite za obaveštenja o sadržajima iz oblasti ove publikacije, možete nam ostaviti adresu svoje elektronske pošte.
Preuzimanje citata:
BibTeX format
RefWorks Tagged format
Unapred formatirani prikaz citata
BibTeX format
@article{article, author = {B. Kalenjuk, M. Banjac, B. Đerčan and B. Cvetković}, title = {Očuvanost autentične gastronomije vojvođanskih Slovaka u cilju razvoja turizma}, journal = {Kultura, nasleđe i razvoj turizma}, year = 2018, pages = {289-295}, doi = {10.15308/Sitcon-2018-289-295} }
RT Conference Proceedings A1 Bojana Kalenjuk A1 Maja Banjac A1 Bojan Đerčan A1 Biljana Cvetković T1 Očuvanost autentične gastronomije vojvođanskih Slovaka u cilju razvoja turizma AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija YR 2018 NO doi: 10.15308/Sitcon-2018-289-295
B. Kalenjuk, M. Banjac, B. Đerčan and B. Cvetković, Očuvanost autentične gastronomije vojvođanskih Slovaka u cilju razvoja turizma, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2018, doi:10.15308/Sitcon-2018-289-295