Religija i navike u ishrani u hotelijerstvu

Izdanje: Verski Turizam i Savremeno Turističko Tržište

DOI: 10.15308/Sitcon-2017-209-214

Oblast: Specifični Aspekti Razvoja Verskog Turizma

Stranice: 209-214

Apstrakt:
Mnoge religije imaju pravila u ishrani koja se razlikuju u tome šta, kako i kada treba jesti ili koje namirnice treba izbegavati. Da bi isplanirali obrok ili dizajnirali jelovnik, ugostiteljski stručnjaci treba da razmotre da li postoje ograničenja u ishrani kod gostiju. Oni se moraju upoznati sa pravilima ishrane kod pripadnika različitih religija. Meso i mlečne proizvode ne bi trebalo služiti zajedno za pripadnike neke religije; životinje se kolju prema verskim procedurama; začini, kofein ili alkohol se mogu konzumirati u umerenoj količini ili se u potpunosti izbegavaju itd. Jevreji, hrišćani i muslimani primenjuju određene vrste posta svega dva milenijuma ili manje od toga. Muslimani praktikuju post odnosno uzdržavanje od sve hrane i pića tokom dana u mesecu Ramazana. Neki hrišćani praktikuju uzdržavanje od raznih namirnica, mnogih životinjskog porekla, u određenim danima u nedelji ili u toku dužeg vremenskog perioda. Ovaj rad opisuje pravila u ishrani pojedinih religija po pitanju sastava obroka i načina pripreme. Cilj rada je da objasni navike u ishrani, odnosno norme koje ugostiteljski stručnjaci trebaju znati da bi odgovorili na zahteve gostiju koji ih poštuju.
Ključne reči: hrana, religija, navike u ishrani, post
Priložene datoteke:
  • 209-214 ( veličina: 724,22 KB, broj pregleda: 1303 )

Preuzimanje citata:

BibTeX format
@article{article,
  author  = {S. Gagić, A. Vuković and M. Petrović}, 
  title   = {Religija i navike u ishrani u hotelijerstvu},
  journal = {Verski Turizam i Savremeno Turističko Tržište},
  year    = 2017,
  pages   = {209-214},
  doi     = {10.15308/Sitcon-2017-209-214}
}
RefWorks Tagged format
RT Conference Proceedings
A1 Snježana Gagić
A1 Ana Vuković
A1 Marko Petrović
T1 Religija i navike u ishrani u hotelijerstvu
AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija
YR 2017
NO doi: 10.15308/Sitcon-2017-209-214
Unapred formatirani prikaz citata
S. Gagić, A. Vuković and M. Petrović, Religija i navike u ishrani u hotelijerstvu, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2017, doi:10.15308/Sitcon-2017-209-214