Religija i navike u ishrani u hotelijerstvu
Religija i navike u ishrani u hotelijerstvu
Autori:
Izdanje: Verski Turizam i Savremeno Turističko Tržište
DOI: 10.15308/Sitcon-2017-209-214
Oblast: Specifični Aspekti Razvoja Verskog Turizma
Stranice: 209-214
Apstrakt:
Mnoge religije imaju pravila u ishrani koja se razlikuju u tome šta, kako i kada treba jesti ili koje namirnice treba izbegavati. Da bi isplanirali obrok ili dizajnirali jelovnik, ugostiteljski stručnjaci treba da razmotre da li postoje ograničenja u ishrani kod gostiju. Oni se moraju upoznati sa pravilima ishrane kod pripadnika različitih religija. Meso i mlečne proizvode ne bi trebalo služiti zajedno za pripadnike neke religije; životinje se kolju prema verskim procedurama; začini, kofein ili alkohol se mogu konzumirati u umerenoj količini ili se u potpunosti izbegavaju itd. Jevreji, hrišćani i muslimani primenjuju određene vrste posta svega dva milenijuma ili manje od toga. Muslimani praktikuju post odnosno uzdržavanje od sve hrane i pića tokom dana u mesecu Ramazana. Neki hrišćani praktikuju uzdržavanje od raznih namirnica, mnogih životinjskog porekla, u određenim danima u nedelji ili u toku dužeg vremenskog perioda. Ovaj rad opisuje pravila u ishrani pojedinih religija po pitanju sastava obroka i načina pripreme. Cilj rada je da objasni navike u ishrani, odnosno norme koje ugostiteljski stručnjaci trebaju znati da bi odgovorili na zahteve gostiju koji ih poštuju.
Ključne reči: hrana, religija, navike u ishrani, post
Priložene datoteke:
- 209-214 ( veličina: 724,22 KB, broj pregleda: 1447 )
Zahvaljujemo se što ste preuzeli publikaciju sa portala Singipedia.
Ukoliko želite da se prijavite za obaveštenja o sadržajima iz oblasti ove publikacije, možete nam ostaviti adresu svoje elektronske pošte.
Preuzimanje citata:
BibTeX format
RefWorks Tagged format
Unapred formatirani prikaz citata
BibTeX format
@article{article, author = {S. Gagić, A. Vuković and M. Petrović}, title = {Religija i navike u ishrani u hotelijerstvu}, journal = {Verski Turizam i Savremeno Turističko Tržište}, year = 2017, pages = {209-214}, doi = {10.15308/Sitcon-2017-209-214} }
RT Conference Proceedings A1 Snježana Gagić A1 Ana Vuković A1 Marko Petrović T1 Religija i navike u ishrani u hotelijerstvu AD Univerzitet Singidunum, Beograd, Beograd, Srbija YR 2017 NO doi: 10.15308/Sitcon-2017-209-214
S. Gagić, A. Vuković and M. Petrović, Religija i navike u ishrani u hotelijerstvu, Univerzitet Singidunum, Beograd, 2017, doi:10.15308/Sitcon-2017-209-214